Påske

 
 

Påsketraditioner

Har du nogle spørgsmål omkring hvor de klassiske påsketraditioner stammer fra? Så kan det være du burde læse mere her. Der findes nemlig ingen dumme spørgsmål, og dumme svar dem holder vi os fra!

LÆS MERE HER

ABONNER PÅ VORES NYHEDSBREV

MODTAG FEDE TILBUD MED DET SAMME

tilbud 24/7 & påske

Man når forbi julen og vinterferien, og inden man ser sig om, så er fasten ovre. Pludselig er det pink og gult. Påsken er en religiøs højtid som samtidig er forbundet med adskillige hyggelige traditioner herhjemme og udenfor vores grænser. Der er nogle lande, hvor det er en kæmpe tradition at gemme æg i en have eller park, hvor man så udfordrer venner og familie til at samle dem ind.

Mens man nogle steder leder efter, eller gemmer, æg, så er det selvfølgelig også ofte set at påskeæg er en spiselig tradition. Alle kan velsagtens huske at de har spist af et stort chokoladeæg, eller måske en chokoladehare. Det bliver måske ikke mere dansk i påsken end at skrive et gækkebrev, eller gør det?

LÆS MERE HER

Hvad er Påske? — Religion, Gækkebreve, og Påskeæg

Man kan få købetrang hele året, og som tibudsjagerens højre hånd, så har Tilbud 24/7 selvfølgelig også forberedt en guide til den kommende festhøjtid, som betyder mange forskellige ting i øst og vest. Nu skal påskeæggene findes frem, og derefter skal du da selvfølgelig også puste æg. Men ind imellem disse traditioner, kan du slå dig løs ved at gå på opdagelse i vores særlige tilbud, eller læse mere om denne specielle tid på året.

Man når forbi julen og vinterferien, og inden man ser sig om, så er fasten ovre. Pludselig er det pink og gult. Påsken er en religiøs højtid som samtidig er forbundet med adskillige hyggelige traditioner herhjemme og udenfor vores grænser. Der er nogle lande, hvor det er en kæmpe tradition at gemme æg i en have eller park, hvor man så udfordrer venner og familie til at samle dem ind.

Mens man nogle steder leder efter, eller gemmer, æg, så er det selvfølgelig også ofte set at påskeæg er en spiselig tradition. Alle kan velsagtens huske at de har spist af et stort chokoladeæg, eller måske en chokoladehare. Det bliver måske ikke mere dansk i påsken end at skrive et gækkebrev, eller gør det?

Om det er påskekyllingen eller -haren man associerer med højtiden, så er det almen viden i Danmark at påsken, ligesom julen, har både traditionelle frokoster og øl associeret med sig. Forårets påskefrokost og -bryg — som udgives på P-Dag (forårets modsvar til J-Dag) — har længe været danske traditioner selvom de næppe er ligeså populære som julens pendant.

Eksempelvis har Tuborg’s påskebryg — Kylle Kylle — sin oprindelse tilbage i 1906. Påsken har samtidig også en stærk filmisk forbindelse i Danmark. En af Danmarks mest højtelskede nyere film, Anders Thomas Jensen’s Blinkende Lygter, har mange kendte citater, men alle der har set den bør kunne huske dens berømte scene hvor hovedpersonen taber besindelsen da han presses til at puste æg.

Andre Påsketraditioner: Online & Langt Herfra

Men bare fordi vi i Danmark gør det på én måde, så er det ikke ensbetydende med at alle lande gør kunsten efter. I denne sektion, skal vi tage et kig på nogle af de andre traditioner og konnotationer forbundet med perioden.

Påskeæg, eller easter eggs, er online og på diverse multimedier disse gemte godter eller hemmeligheder som man kan finde hist og her også ofte udenfor sæsonhøjtiden. Men der er altså også en del traditioner som er fremmede for de fleste danskere, og måske kan det give dig nye idéer til hvad du skal købe op til påsken eller hvad du skal gøre når du når til de velkendte helligdage.

Vi behøver egentlig blot at tage et hurtigt kig på et af de vestlige lande som danskere ofte spejler hjemlandet i, nemlig selveste USA. De har nemlig en tradition i påsken som nok vil lyde spøjs herhjemme. For mens vi andre leder efter æg, puster æg, eller spiser chokoladevarianter af æg, så er der simpelthen en tradition i USA, om at æg skal rulles. Det er ikke slang eller noget i den dur. I USA samler man sig simpelthen på østkysten for at rulle æg henad græsset.

For at være mere specifik, så handler det simpelthen om, at man tilbage i 1800 tallet så småt begyndte at starte en præsidentiel tradition. Allerede tilbage i Præsident James Madison’s regeringsperiode, blev traditionen om at ‘rulle æg’ ved statsbygninger eftersigende startet af Førstedamen, Dolley Madison. Sådan en tradition blev normaliseret på østkysten, inden det blev startet som en uofficiel årlig tradition under Rutherford B. Hayes’ regeringsperiode i 1878, på trods af at man i 1876 havde lavet en lov om at man ikke måtte bruge græsset omkring Kongresbygningen. Det skal dog også siges, at Præsident Hayes normaliserede at det i stedet skulle foregå på en græsplæne ved det Hvide Hus. Begivenheden bliver fejret 2. Påskedag.

Men der er mange traditioner hist og her som nok lyder lidt mere spøjse for Nordeuropæere. I Frankrig, findes der eksempelvis eftersigende en landsby som hvert år laver en kæmpe omelet af 15,000 æg grundet en historie eller vandrehistorie om at Napoleon Bonaparte engang fik lavet en kæmpe omelet i landsbyen til at blive serveret for ham og hans hær.

Men hvis du syntes at USAs førnævnte tradition ved 2. Påskedag lød mærkværdig, så vil Ukraines fejring 2. Påskedag helt sikkert komme som et chok for dig. I Ukraine, og flere omkringliggende lande såsom Polen, fejrer de åbenbart noget der kaldes ‘Våde Mandag‘ hvor man kaster flasker eller spande med vand henover hinanden.

Religiøs Påske

Men hvad nu med den religiøse forbindelse? Hvad er den basale information man behøver for at forstå den mere klassiske fejring af påsken? Vi forsøger her, at give dig et kort og overskueligt overblik over den religiøse forbindelse.

Hvad er det man plejer at sige herhjemme i relativt sekulære Danmark? Julen varer lige til påsken, med den påmindelse om at teknisk set er de separeret af ‘fasten.’ Lunt mellem fasten og Store Bededag ligger altså den traditionelle påskefejring. Når man når forbi palmesøndag og fasten dermed er ved at være overstået, så begynder man at nå hen til de mange helligdage — Skærtorsdag, Langfredag, Påskedag, og 2. Påskedag.

Selvom danskere naturligvis nyder godt af helligdagene, så er det måske ikke alle som helt husker hvad de forskellige dage henviser til. Lad os starte fra toppen med Skærtorsdag. Skærtorsdag refererer til den sidste nadver, altså dagen hvor Jesus sad med sine disciple og nød et sidste måltid, hvilket igangsatte kristendommens traditioner forbundet med nadveren, hvor der uddeles ‘brød’ og vin. Men det refererer samtidig også til dagen hvor disciplene blev rengjort af Jesus, som vaskede deres fødder.

Hvor Skærtorsdag som sådan lyder som en behagelig dag der er værd at fejre, så er historien bag Langfredag betydeligt mere sørgelig. Langfredag er nemlig den skæbnesvangre dag, hvor Jesus blev beordret til at bære korset opad Via Dolorosa, inden han blev korsfæstet, og senere afgik ved døden. Det er altså en sørgedag, hvor man tidligere har haft tradition for endda at holde helt lukket. De efterfølgende dage er dog deciderede fejringer af Jesu opstandelse. Påskedag regnes som dagen hvor det menes at Jesus Kristus genopstod fra de døde.

Det er naturligvis ikke alle religioner som fejrer denne periode på samme måde. Der findes nemlig også det som kaldes jødisk påske eller, mere traditionelt, Pesach. Pesach har mange traditioner og ritualer forbundet med sig. Ideen er at man ikke må have noget med gær i huset og heller ikke indtage det på dagen.

Men hvorfor gør man så det her, og hvad fejrer man egentlig? Det korte svar her, er jødernes udvandring fra Egypten, hvor man som en samlet flok — og et samlet folk — med en ‘fælles skæbne‘ vandrede mod et nyt land. Det handler altså på en måde om fornyelse. Det er derfor en meget vigtig dag i denne religion. Derfor kan perioden altså betyde forskellige ting for forskellige folkeslag.

Påske på Nettet: Tilbud 24/7’s Rolle

Men Tilbud 24/7 specialiserer sig hverken indenfor religion eller lokaltraditioner. Her går vi op i at være din portal til gode priser, produkter, og tilbud. Forhåbentlig kan vi derfor også hjælpe dig med at fejre perioden på den måde du ønsker det.

Denne artikel omhandler primært diverse traditioner forbundet med påske, men faktum er også at i næppe kommer til Tilbud 24/7 blot for at lære mere om helligdage. Vi gør med denne artikel hvad vi kan for at give jer et nyt perspektiv på påsken, men vores førsteprioritet er som altid at give vores besøgende en webportal som passer til deres behov.

Påsken er en forårshøjtid som vi i Danmark associerer med meget specifikke ting, ligesom andre lande har meget specifikke traditioner ulig vores. Ens grad af hvor religiøs man er bestemmer nok også hvor vigtig påskeperioden er for en, da det først og fremmest jo er en periode bundet sammen med religion.

Men på Tilbud 24/7 handler påsken ikke som sådan om at puste æg, rulle æg, eller religiøse tekster. På vores webportal skal du kunne finde en vej til de tilbud som du har brug for netop nu. Påsken er ikke en klassisk tilbudsperiode. Det er ikke januarudsalg eller Danmarks vigtigste handelsdag. Men det er ikke ensbetydende med at perioden, som jo tydeligvis fejres overalt på jordkloden, ikke kan være en tilbudshøjtid.

Derfor ønsker vi hos Tilbud 24/7 at fremvise særlige tilbud i påsken, hvilken er en af de mange mærkedage og højtider som vi går højt op i at belyse fra vores perspektiv. For selvfølgelig skal du også have mulighed for at fejre påsken på din helt egen måde, selv hvis det er uden en traditionel påskefrokost eller -bryg.

Skærtorsdag

Skærtorsdag refererer til den sidste nadver, altså dagen hvor Jesus sad med sine disciple og nød et sidste måltid, hvilket igangsatte kristendommens traditioner forbundet med nadveren, hvor der uddeles ‘brød’ og vin. Læs mere her.

Langfredag

Langfredag er den skæbnesvangre dag, hvor Jesus blev beordret til at bære korset opad Via Dolorosa, inden han blev korsfæstet, og senere afgik ved døden. Læs mere her.

Påskedag

Påskedag regnes som dagen hvor det menes at Jesus Kristus genopstod fra de døde. Læs mere her.

Pesach

Pesach er navnet for den jødiske påske, som markerer udvandringen fra Egypten. Læs mere her.