Hvad er Black Friday?

black golden realistic black friday banner 1361 2894
Hvad er Black Friday? 4

Selvom Black Friday allerede er blevet måske Danmarks største og vigtigste handelsdag, så er der sikkert meget du ikke ved om den. Hvad er dens forhold til høstfesten, og hvorfor er den sort? Lad os finde ud af det sammen.

Vi har mange gode perioder i lille Danmark, hvor man traditionen tro går ud på en vaskeægte tilbudsjagt. Der er accepterede standarder for hvornår man må, og ikke må, fejre butiksfødselsdag, der er traditioner omkring hele måneder hvor priserne falder. Vi har alle hørt om januarudsalg, ligesom vi naturligvis også alle kender til ræset omkring julegaver i slutningen af året.

Men på en eller anden måde, har kulturtraditioner trængt igennem vores lille danske tilbudskalender, og dermed gjort plads til flere højtider som er amerikaniserede, eller måske snarere ‘Hallmark’ højtider. Den tilbudshøjtid som er trængt stærkest igennem af disse er selvfølgelig ‘Black Friday.’

Men selvom navnet måske kan lyde både overvældende og dystert, så er det faktisk det decideret modsatte, og det er hurtigt blevet en accepteret dag, uge, eller periode hvor danske butikker både online og i det danske land sætter priserne ned. Man kan roligt sige, at tilbudsjagten er gået igang, når man når til den store ‘sorte fredag.’

Introduktion til Black Friday

Black.friday 2
Hvad er Black Friday? 5

Du har sikkert mange spørgsmål, som du gerne vil have svar på. Hvad gør en fredag til en ‘sort fredag’? Hvorfor er det lige fredag? Hvad gør den dog ‘sort’? Lad os tage dem en for en, sådan at du endelig kan få en fornemmelse for hvad præcis denne tilbudshøjtid indebærer.

Lad os starte med at slå fast, at der selvfølgelig kun er en sort fredag traditionelt set. Herhjemme så kan vi godt lid at nytænke traditionen og gøre det til en månedslang eller ugelang fejring, men den fordanskning går ikke helt. Der er dog beslægtede højtider såsom Cyber Monday, som også så småt er begyndt at blive fejret herhjemme, selvom Black Friday herhjemme også er en online udsalgstradition.

Høstfesten

Nu tænker du måske, at hvis der kun er én sort fredag, hvornår er det så? Og du tænker måske også på, om det er en fast dato. Svaret til disse første to spørgsmål er faktisk meget simple og lige til. Der er kun én Black Friday, og den er forbundet med en amerikansk højtid, som har historisk og kulturel betydning for amerikanerne, men hvis traditioner måske også er begyndt at blive en del af moderne danske efterårstraditioner.

Det drejer sig om Thanksgiving, som primært er en høstfest som associeres med USA, selvom den også fejres i en mindre række af andre lande. Det er naturligvis en dag hvor man historisk ville takke for høsten, men i dag er det i høj grad en sekulær festdag. Thanksgiving er en amerikansk festdag hvor fokus er på familien, og hvor man naturligvis kan give tak for alt det gode som er hændt en.

Mange højtider i USA er også anset som kommercielle festdage, og derfor er der såmænd også såkaldte sportskampe associeret med festdagen, hvilket nok har hjulpet med at få højtiden rundt i hele verden. Traditionelt set er der meget specifikke måltidstraditioner til Thanksgiving, og kalkunen er ofte et særligt symbol på festdagen, som for mange nok er en ligeså stor familiehøjtid som Julen er herhjemme.

Hvis man ikke følger amerikanske traditioner, så ved man måske ikke at Black Friday og Thanksgiving er to amerikanske højtider som er forbundet fast hvert evigt eneste år. Thanksgiving markerer begyndelsen af den amerikanske feriesæson, og den første dag efter Thanksgiving, som altid fejres den fjerde torsdag i November, er simpelthen Black Friday. Det betyder også at datoen for Black Friday rykkes en lille smule alt efter hvilket år det er.

Hvorfor hedder det Black Friday?

black friday 3
Hvad er Black Friday? 6

Farvens Signifikans & Alternative Fortolkninger

Men hvad nu med farven? Det er faktisk mere kompliceret end du måske regner med. For igennem dagens lange historie, så har man frygtet at det at dagen blev kaldt ‘sort’ blev tolket negativt. Man har faktisk tidligere foreslået, at kalde udsalgsdagen for ‘Big Friday,‘ eller ‘store fredag.’Måske tænker du at det har noget at gøre med religion, da det hurtigt kan lyde lidt som langfredag, men langfredag og Black Friday er langt fra hinanden både i kalenderen og i betydning.

Der er mange forskellige forklaringer på hvornår og hvorfor man begyndte at tilegne dagen adjektivet ‘sort.’ Men overordnet set, så er der to forskellige fortolkninger. Det drejer sig om det tilnavn som betjente i Philadelphia kom med for adskillige årtier siden, modsat den mere standardiserede oprindelse af ordet, hvilket er at det skulle være direkte forbundet med måden hvorpå firmaer kunne trives grundet denne mærkedag.

Hvis vi lægger ud med den standardiserede forklaring, så kommer man frem til en beskrivelse som i det store hele giver god mening. Denne forklaring på ‘Black Friday’ gør det nemlig meget nemt at forstå hvorfor butikker verden over er begyndt at tage varmt imod denne udsalgstradition. Her er det vigtigt at understrege, at selvom det danske udtryk ‘gå i sort’ er negativt ladet, så er det ikke det samme på engelsk når vi snakker om denne forbindelse med Black Friday.

Denne definition bygger nemlig på, at Black Friday eftersigende skulle være dagen hvor amerikanske butikker og virksomheders økonomi går “into the black.” Det skal stilles i kontrast til at have en blodrød økonomi. Det vil sige, at man ifølge denne forklaring skal se på ‘Black Friday’ som værende sort, fordi det skal være dagen hvor butikker verden over pludselig opnår overskud.

Men, for der er et men, det er ikke alle som er enige om at det er den originale grund til at man kalder det for Black Friday. Som sagt er den førnævnte årsag blot den standardiserede årsag til navnet, hvilket nok skyldes at det er en så vigtig dag for butikker overalt hvor det ‘fejres.’ Der er jo så mange ude for at handle ind, at det jo på en måde nok bliver ‘sort af mennesker,’ som man nok ville sige i Danmark. Hvis det er måden hvorpå tilnavnet giver mest mening for dig, så kan det være du blot skal se sådan på det.

Der er faktisk en anden forklaring på hvorfor ‘Black Friday’ er sort, og det skulle eftersigende komme fra lovens lange arm. Den er egentlig lidt forbundet med det danske begreb at der er ‘sort af mennesker.’ Begrebet som skulle være opfundet og populariseret i storbyen Philadelphia i 1960erne, skulle være opfundet af et sæt betjente til at beskrive en lang 12-timers arbejdsdag efter Thanksgiving, som bød på disse irriterende trafikpropper.

På den måde, er det jo Black Friday fordi shoppingræset skaber en trafik som er, ja, ‘sort af biler.’ Online så sortner det ikke for øjnene, at der er et ræs til indkøb. Vores overblik hos Tilbud 24/7 skulle tværtimod gerne åbne dine øjne op for hvad der er værd at bruge penge på.

Men hvis vi ser bort fra den standardiserede oprindelse og forklaringen fra loven i Philadelphias lange arm, så er betegnelsen ‘Black Friday’ faktisk primært set på som værende negativt. Lad os gå kort igennem nogle af de negativt ladede ‘sorte fredage’ i historien, med det formål at forklare at selvom begrebet kan betyde noget dystert for andre, så er dagens Black Friday helt og aldeles positivt ladet.

Af de negativt ladede ‘sorte fredage,’ som vi skal gennemgå, så er den første vi støder på faktisk helt tilbage i 1745. Denne negativt ladede ‘sorte fredag’ omhandlede Karl Edvard Stuarts fremmarch som en ung tronkræver. En såkaldt tronprætendent. Ligesom man også har kaldt det for ‘sorte fredage’ under økonomiske kriser i 1869 og 1873.

Endelig så er der én sidste anderledes fortolkning af begrebet ‘sort fredag,’ hvilket indikerer lidt af en ‘øv-dag.’ Mange arbejdsgivere ville måske kalde første arbejdsdag i det nye år for en ‘sort’ dag, hvis pludselig de ansatte meldte sig syge. Det er nemlig sådan, at man i 1951 omtalte dagen efter Thanksgiving som en Black Friday, fordi at et stort antal ansatte pludselig var fraværende dagen derpå, fremfor at haste ud i butikkerne.

Black Friday i Danmark: Tilbud 24/7’s rolle

Lige meget hvordan man vender og drejer den, så er Black Friday i dag en mindeværdig mærkedag som tilbudsjagere fra nær og fjern ser frem til hvert år. Det er startskuddet til juleudsalgssæsonen. Det er endda Danmarks vigtigste handelsdag. Der hvor Tilbud 24/7 kommer ind i billedet, er at vi har ambitioner om at give vores besøgende det bedst mulige overblik over gode produkter, brands, og tilbud, når de sidder parat, og ser nedtællingen spændt, for at kunne springe på de bedste bud de kan spotte.